In de week van 10-14 augustus gaan jongeren met een migratieachtergrond aan de slag met de Nederlandse taal. De FlevoMeer Bibliotheek organiseert samen met het Almere College weer een zomerschool. Door intensieve en persoonlijke begeleiding werken jongeren aan hun taalvaardigheid. Dit jaar was het spannend of de zomerschool wel door kon gaan in verband met de coronacrisis. Op het laatste moment is door extra hulp van Almeertaal en een aantal vrijwilligers Huis voor Taal het gelukt om het programma rond te krijgen.

Overgang
Het doel van de zomerschool is de jongeren te helpen om de overgang naar het nieuwe schooljaar prettiger te laten verlopen. In de zomervakantie zijn de momenten waarin de jongeren in aanraking komen met het Nederlands vaak gering. Vooral wanneer de contacten met andere Nederlanders nog niet zo groot zijn. Hierdoor beginnen de leerlingen vaak met een achterstand in de nieuwe klas. Door een jongeren juist die extra begeleiding te geven voordat ze moeten starten krijgen ze wat meer zelfvertrouwen en is het begin van het schooljaar wat makkelijker.

Combinatie van taallessen en theater
Dit jaar zal Almeertaal in de ochtend de begeleiding verzorgen. Zij hebben expertise opgebouwd in het les geven aan jongeren met een migratie achtergrond De leerstof is speciaal gericht op de leerling en zijn specifieke behoefte. De jongeren gaan in groepjes aan de slag onder begeleiding van een vrijwilliger van Huis voor Taal. In de middag zal Rosanne Geerdens van Buro Perspectief werken aan de talenten van de jongeren middels het samen opzetten van een theaterstuk. Ook hierin krijgt de Nederlandse taal een plek. De Nederlandse taal is heel ingewikkeld maar emotie, beweging en geluid zijn universeel. Het is een uitdaging om samen met de jongeren te werken aan een korte voorstelling. Rosanne heeft in Lelystad al eerder met anderstaligen een theaterstuk gemaakt en is enthousiast over de resultaten.

Vele nationaliteiten
De jongeren die meedoen aan de zomerschool hebben diverse nationaliteiten. Het is voor de jongeren ook goed om met elkaar op te trekken en te ervaren wat de leefwijze van andere kinderen zijn. Meestal zijn de contacten tussen andere nationaliteiten niet zo groot. De contacten zijn meestal beperkt tot het eigen gezin en landgenoten. De zomerschool is hierin ook een moment om ontspannen met elkaar contact te leggen en aan bepaalde talenten te werken.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met:
Paulien Botman
T 088 008 0740
E p.botman@flevomeerbibliotheek.nl